Argentiina hiidkrevetid

Lõunapoolkera parasvöötme meredes, Patagoonia rannikuvetes elavad argentiina hiidkrevetid (Pleoticus muelleri, Argentinian red shrimp, Patagonian king prawn).

 

Praktiliselt saasteainevabadel karge kliimaga randadel on siiani säilunud merilõvide ja lonthüljeste lesilad, seal jalutavad ringi pingviinid. Kiusvaalad käivad Patagoonia meres sünnitamas/järglasi ilmale toomas. 

Rikkalikku toidulauda pakkuvas keskkonnas kasvavad argentiina hiidkrevetid 20 -22 cm pikkuseks. Nende tiheda struktuuriga liha on värvilt valge, punaste rantidega. Maitse on üllatavalt magus ja mahlane, kergelt ookeaniline. Täiskasvanud argentiina hiidkreveti maitse  meenutab mahedat homaari.

Argentiina hiidkrevetid pestakse ja külmutatakse tervetena kohe pärast väljapüüki otse merel. Krevetid ei ole kaetud jäise glasuuriga, neid ei ole leotatud antioksüdantides. Erinevalt troopiliste vete hiidkrevettidest on patagoonia hiidkrevett juba algselt roosa. Kuumtöötlemine vaid intensiivistab nende pantseri roosat värvi.

Lõuna-ameeriklased eelistavad hiidkrevette kas grillida või kuumal pannil väheses õlis kiirelt kuumutada (passeerida). Maitsestatakse tavaliselt chilli ja küüslauguga.Meie kandi inimesed oskavad hiidkrevette hästi keeta. Rohke tilliga, nagu jõevähke.

 

Kalakala & Pojad  soovitavad argentiina hiidkrevette üldse mitte maitsestada. Nii ilmneb krevettide imeliselt puhas – magus - mereline maitse täies ulatuses. Mugavaim valmistamisviis on kehast lahti  murtud saba passeerimine/grillimine. Kooritud grillitud saba seljaosast peaks enne söömist välja võtma mustja niiditaolise moodustise – veeni.  Veen võib sisaldada liivateri, mis hamba alla ebamugavalt krigisevad.

Oluline on, et argentiina hiidkrevetid küpsevad troopilistest krevettidest veidi kiiremini.

 

Toiteväärtus: 100 g krevetiliha sisaldab

97 Kcal

Valku 22 g

Rasvu 0.9 g

Vett 75,3 g

Süsivesikuid  0,18 g

Kalakala &Pojad müüvad hiidkrevette suurusega 20-30 tk/kg, pakendis 2 kg.