Kiidame Pollakut


SKREI hooaeg on läbi saanud. Aprillis ujuvad maailma parima lihaga tursad oma päriskoju Barentsi merre tagasi. Skrei kaob meie menüüdest ja jääb üle oodata järgmise aasta jaanuarikuud, kui Lofootide rannad sellest loodusimest uuesti kihama löövad.

Seniks aga pakume oma headele klientidele alternatiivi:

Proovige Eestis vähetuntud tursalist – EUROOPA POLLAK (Pollachius pollachius),

Kala keha on tursast ja saidast nooljam, selg rohekas, küljed pruunikamad. Elab Põhja-Euroopa meredes, kasvab 50 – 100 cm pikkuseks. Pollaku püügihooaeg algab kevadel ja kala on rannikuvetes kuni hilissuveni. Püügikaalus pollaku filee on erakordselt õrna puhta magusa maitsega. Lihaskiud on suurehelbelised ja kala saab küpsetada täpselt samamoodi kui skreid.

Mõlema kala rasvasisaldus on konsentreerunud maksa – skrei maksa kaalust on rasvu 60%, pollakul 45%. Fileed on see-eest ühtmoodi lahjad, õrnad ja maitsvad.

 

Skrei filee (100 g) rasvasisaldus on 0,3 g

Pollakul 0,3 g

Valgusisldus skreifileel (100g) 18 g

Pollakul 19,3 g

 

Pollaku liha on skreist hallikam, aga küpsetamisel muutub sama ilusaks valgeks. Pollaku liha ei ole nii superprink ja tihedalt kokkuhoidev kui skreil. Pigem meenutab välimuselt heakvaliteedilist turska. Tursaga võrreldes on pollaku liha lahjem, lihaskimbud õrnemad ja valgemad.

Kala nimest.

Euroopa pollakut on nime poolest kerge segamini ajada alaska pollakuga.

ALASKA POLLAK (Theragra chalcogramma), eesti keeles mintai. Alaska pollaku aastane väljapüük on ca 1 miljon tonni. Kala elab Vaikse Ookeani põhjaosas ja on maailma väärtuslikeim tööstuslikult püütav kalaliik - praktiliselt kõik maailma kalapulgad ja kotletid kasutavad kalatoorainena mintaid.

EUROOPA POLLAK (Pollachius pollachius), eesti keeles ka euroopa süsikas, väljapüük on ca 10 miljonit kilo. Kala elab Põhja- Atlandi kirdeosas ning seda kala kotlettide peale raisata oleks patt. 

 

Pildi allikas (The Kitchen Alchemist )

 

30.4.14