SKREI - Turskade kuningas

Skrei on Barentsi mere puhtas toitaineterikkas vees suguküpseks kasvanud tursk, mis on tulnud Loode-Norra rannikufjordidesse kudema. Paljunemisvalmis kala on oma elu parimas füüsilises vormis – liha on prink ja lihaskimbud suured ja elastsed, säravvalge liha on täisväärtuslikke toitaineid pungil. Skreid vähemalt tuhat aastat peetud maailma parimaks tursaks. See maailmas suuruselt teise kalaeksportija Norra hooajaline delikatess on Euroopas eriti hinnatud oma spetsiifilise erilise ja puhta maitse poolest.

Igal aastal jaanuarist aprillini hakkab Norra rannik skrei hooaja alguse puhul kihama, kui miljonid paarilist otsima tulnud tursad saabuvad oma teekonnalt Barentsi merest kudemispiirkonda Norra Lofootidesse (Lofoten islands). Turskade kuningas skrei on oma pika kudemispiirkonda siirduva teekonna alustamisel umbes viie aasta vanune, ehk siis kalade maailmas täiskasvanud tursk. Esmalt jõuavad kudemispiirkonda vanemad ning emased kalad. Isased kalad saabuvad hiljem, kuid suuremates massides. Et tursk oleks toorainena jätkusuutlik, on piiratud skrei püük enne, kui neil on olnud võimalus kudeda. Skrei erinevus tavalisest tursast seisnebki selles pikas teekonnas, mida kala kudemispiirkonda jõudmiseks ette võtab. Selle teekonna vältel tõuseb kala lihastoonus, väheneb jääkainete kontsentratsioon kala organismis ning seetõttu omandab liha väga konkreetse ja ilusa tekstuuri – skrei liha toiteväärtus on kõrgem kõigist teistest tursalistest. Skreil on erinevalt teistest valgetest kaladest liha, mis lisaks prinkusele hoiab ka väga hästi vormi.

Norra Kala ja Mereandide Nõukogu (NSC – Norwegian Seafood Council) jaoks on skrei väga oluline turustamisartikkel, sest lisaks värske kala müügile toodetakse skrei’st suurtes kogustes soolatud kala, mis on kõrgelt hinnatud hispaanias, portugalis ja itaalias bacalao nime all. Norrakad on välja töötanud “Skrei” kvaliteedistandardi, mis sätestab väga konkreetsed tingimused skrei käitlemiseks püügist müügini.

Lisaks skrei kvaliteetsele ning eriliste maitseomadustega lihale on väga kõrgelt hinnatud ka skrei keel ja põsed, mis on püügihooajal Norras üks kõige populaarsemaid maiuspalu, eelistatult küpsetatuna täistera jahus soola ja pipraga.

Tursakeelte lõikamine on Loode-Norra lastele praktiliselt ainus taskuraha teenimise võimalus talvel.(Tursa keel - Norra delikatess)

Skrei toiteväärtused

Rasva [g/100g]

Süsivesikuid [g/100g]

Valku [g/100g]

Filee

0,3

<0,1

18

Mari

1,7

0

24,3

Maks

60,3

0,7

6,2

Tabel 1. Skrei toiteväärtuste tabel. Allikas: Norra Kala ja Mereandide Ekspordi Nõukogu [Norwegian Seafood Export Council].