Taskukrabi

(Cancer pagurus, brown crab, der Taschenkrebs, Isotaskurapu, Большой сухопутный краб )

Taskukrabi on maitsva lihaga kümnejalgne koorikloom. Taskukrabi on Lääne-Euroopas  enimpüütud/müüdud krabiline. Elab Euroopa ranniku soolastes meredes kalda lähedal sügavustes kuni 50 m. Meie krabid on pärit Norrast, Hitra saare lähistelt. (AS HitraMat, www.hitramat.no)  

Hea lõhnataju ja suure isuga krabid meelitatakse püünistesse surnud kaladega. Krabi ei ole tegelikult raipesööja, tema peatoiduks on molluskid  ja koorikloomad. Meeledi sööks ta ka kalu, aga neid on elusast peast raske kätte saada! Taskukrabide hooaeg on sügisel. Värsked elusad krabid läbivad tehastes standardtöötluse:pesemine, jahutamine, keetmine, külmutamine. Lisaaineid ei kasutata.

Valmistoodang pakitakse tavaliselt vaakumisse. Kalapoegadesse sabunud krabid kaaluvad eskmiselt 400 g, nende läbimõõt on 13-15 cm.    

Krabi puhastamine on aeganõudev, aga tulemus väärib pingutust:   (allikas : http://www.theguardian.com/lifeandstyle/video/2013/apr/03/how-to-prepare-crab-video)

 

1/3 krabi kaalust on liha, millest 1/3 on valge, asub peamiselt sõrgades, vähem ka jalgades. Lumivalge ainulaadse maheda maitsega liha teeb silmad ette isegi homaarile. Ülejäänud 2/3 on pruun liha, mille maitse on robustsem, rasvasem, intensiivset krabimaiseteline.

 

Peale meeldivate maitsete on krabid täis pikitud kasulikke aineid:

-     pruun liha on erakordselt suure omega-3 sisaldusega - 100 g krabiliha katab üle 60% nädalasest omega3 rasvhapete vajadusest.

-     Seleenisisladus  3x suurem kui tursal, 12 x suurem kui loomalihas,

-     Vaske (Cu) 30x rohkem kui tursas, 56x rohkem kui loomalihas,

-     Fosfor (P) 2x rohkem kui tursas, 41% rohkem kui loomalihas,

-     rikkalikult B2 ja B12vitamiine,

-     Krabi kest sisaldab glükoosamiini, sedasama bioglükoosamiini, mida apteegist osta saab.

 

Seepärast võiks krabi jalad  pärast tühjaks imemist ka hoolega läbi  mäluda ja apteegiskäigu edasi lükata.

 

 

Krabi valgel ja pruunil lihal on erinev maitse, välimus ja toitaineline koostis:

 

100 g pruuni liha sisaldab:

167 Kcal

rasva 8 g  

valku 14

vett 70 g

 

 

100 g valget (sõra) liha sisaldab:

100 Kcal

rasva 0,7 g

valku 18

vett 78 g

 

 

 

allikas (http://www.fishforthought.co.uk/crab-claws-with-mayo-recipe.html)

 

Sõrgade liha on sedavõrd õrn ja mahlane hõrgutis, et täiendav maitsestamine tundub tarbetuna. Soovi korral võb segada kokku dipikastme majoneesist, sidrunimahlast, paarist tilgast Tabascost. Või koorest, herbidest, chillist. Pruuni liha sisse võib segada oliiviõli, hakitud basiilikut ja peterselli, näpuotsaga soola.

Krabi sobib hästi röstisaiaga.           

Karbilihade segu lisatakse erinevatesse sufleedesse, salatitesse, suppidesse. Keedetud krabide söömine pearoana on meeldiv ja toitev seltskondlik tegevus, arvestama peaks 1-2 krabi sööja kohta.

 

NB! Ärge visake krabikoori minema, keetke neist maitsev leem. 

Krabikoori võiks olla vähemalt 500 g.

Pane kaaned  potti, kata veega 2-3 cm, kuumuta vesi esimeste mullideni ja hoia seelisel kuumusel 2-3 tundi. Maitseaineid pole vaja, piisab vaid paarist näputäiest soolast. Aeglasel tulel kuumutades koguneb poti pinnale vähest vahtu. Et saada selget puljongit, peab vahu perioodiliselt ära koorima.

 

(allikas: http://sybaritica.me/2012/10/21/simple-shellfish-stock/#more-3226)

Kurna puljong ja eralda tahke osa.

Kui jahtunud puljongi maitse tundub liiga lahja, võib seda suurel kuumusel veidi täiendavalt kokku keeta.

 

(allikas: http://sybaritica.me/2012/10/21/simple-shellfish-stock/#more-3226)

 

Sellisest leemest saab häid roogasid, näiteks kreemjat krabisuppi – bisque. Leem säilub jahutatuna külmikus 2-3 päeva.  Talub hästi sügavkülmutamist, vähemalt 1-2 kuud.

Ärge visake pehmeks keedetud krabikoori minema, tehke parem krabivõid:

250 gr krabikoori

250 gr võid.

Haki kooretükid väiksemaks,  mikseriserda  koos võiga kuni segu muutub ühtlaseks.

Jäta ööseks külmkappi tõmbama. Järgmisel päraval soojenda segu aeglaselt üles ja kurna krabikoored välja.

Tahenenud krabivõid on maitsev kasutada määrdena röstisaial või krabilihal, pestodes, suppide kaunistamisel.

 

HitraMatis toodetud krabide liha ei sisalda:

Lisaaineid

GMO

Kunstlikke maitsetugevdajaid

Antioksüdante

Lisa-värvaineid

Kunstlikke säilitusaineid

Täiendavaid allergeene

Antibiotikume

Pestitsiidide jääke

Magusaineid