Kammkarbiliha - hõrk maiuspala

 

   Kammkarp (scallop) on kahepoolse kojaga ülimaitsev mollusk,  mis kuulub samasse sugukonda kaheksajalgade ja kalmaaridega. Lähimateks söödavateks sugulasteks sini- ja rohemerekarbid (mussels), pärisaustrid (flat oysters). Nende karpide ehitus  ja liha koostis on suurtes piirides sarnased. Ometi on just kammkarbi kaane sulgurlihas on nii tugev, et võimaldab karbil kaasi kokku surudes hüpetega vees iseseivalt liikuda. Just sulgurlihas on see meredelikatess, mida me sööme. Kui austrite ja merekarpide liha kaotab paljunemisperioodil oma maitsenüansse, siis  kammkarbi kvaliteet on stabiilsem ja ei sõltu aastaajast. 

 

 

   Kammkarpidest suurim, maitsvaim ja kvaliteetseim on Norra kuninglik kammkarp (Pecten maximus, King scallop) on tõepoolest kammkarpide kuninga. 12 - 17 cm suuruseks kasvavad karbid Norra mere põhjas, peamiselt 20-40m sügavusel, kust tuukrid korjavad neid käsitsi kui seeni metsa alt.Shoti ja Prantsuse vetes kasvavad veidi väiksemad isendid – queen scallop‘id.Vahemeres ja Ibeeria rannikul elab mitte vähem  maitsev Jaakobuse kammkarpkarp, Pecten jacobaeus.

   Ajalooliselt kõige enam tuntud on Vahemeres  kasvav Püha Jaakobuse karp (Pecten Jacobaeus,  shell of St.James). Maitseomadustel on see kammkarp sarnane eelmistega kuid kõik legendid ja lood on seotud just selle karbiga. Kõik ülejäänud kammkarbid on ülalmainitute sugulased.

 

   Ristiusu kirikus on kammkarp Püha Jaakobuse (Jacobaeus, James), esimese märtrisurma surnud jüngri võrdkuju. Paljude suurmeeste, näit sir. Winston Churchilli vappi kaunistavad kammkarbi kaaned viitavad otseselt vapiomaniku ohvrivalmidusele. Paganlikus ja Rooma mütoloogias austati kammkarpi siiski kui viljakuse sümbolit: Venus on alati kujutatud koos kammkarbi kaanega, karbi sisu seostati viljakusega erinevatel riitustel.

   Santiago de Compostella, Püha Jaakobuse arvatav matmiskoht, on juba 11 sajandit olnud palverännakute sihtkohaks. Jaakobus on ka Hispaania kaitsepühak. Kui ajaloosiselt kinnitasid palverändurid oma vaimu eelkõige eesmärgiga vastu seista moslemiusule (märterlus), siis  tänapäeval läbivad abielupaarid palevrännaku sageli eesmärgiga parandada pere viljakust. Palverändurite üheks atribuudiks on saua külge või kaela riputatud kammkarbikaas, mille sisse palutakse möödujailt almust.

   Huvitav teada - Royal Dutch Shell sai kaubamärgi ühelt oma inglaste asutajafirmalt, kes enne nafaajastusse sisenemist korjas Vahemerest ja Kaspia merest merekarpide kaasi ja müüs neid Londoni kunstnikele. Nad kohtasid Bakuus maast väljuvaid naftaojasid ja tegi ettepaneku äriks Hollandi kaupmeestele. Selle firma logo ei valitud  ei märterluse ega viljaka seksuaalsuse kaalutlustel.

 

Kammkarbiliha toiteväärtused, koostis:

   Kammkarbi liha on äärmiselt kõrge toiteväärtusega. Lisaks täisväärtuslikele valkudele ja rasvhapetele sisaldab kammkarbi liha olulise annuse b-rühma vitamiine B2 (riboflaviin), B5 (pantoteenhape), tsinki ning on allikas ka aminohapetele, mis on tarvilikud dopamiini sünteesiks.  Just nende elementide suur sisaldus on põhjuseks, miks kammkarbil teatakse olevat afrodisiakumi omadusi. 

100g jahutatud kammkarbiliha keskmine toiteväärtus:

- 87 kalorit

- 16,2g valku

- 36mg kolesterooli

- 86mg naatriumit

- 0,8g rasvu

     - s.h. 0,1g küllastunud rasvu

     - 0,2g omega-3 rasvhappeid

 

 

Kammkarp teistes keeltes:

Saksa keeles - Jaakobmuschel

Rootsi pilgrim mussel

Prantsuse coquillet st. Jacuese

UK st. James scallop, grand scallop. King scallop.

 

Scallopi vähem kasutatud sünomüüm on  escallop (tähendab ka õhukest vasikalihaviilu

 

 

 

   Näidet sellest, kuidas valmistada südamekujulist kammkarbiliha tähtpäeval, näete internetiavarustest leitud videolt (teksti lõpus), kuid pakume välja ka endapoolse alternatiivi kammkarbiliha valmistamiseks ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel.

 

 

 

Retseptid: Kammkarp küüslaugu ja peterselliga ; Lihtne ja maitsev kammkarbiliha

Kalapoegade valikus on jahutatud kammkarbiliha iganädalaselt - sel nädalal hinnaga 30,20eurot/kg +km

 

14.02.2013